Beste leerling,

Het gymnasium van het Bernardinuscollege organiseert voor alle geïnteresseerde leerlingen van groep 7 en 8 de… APOLLOMIDDAGEN! Op een Apollo(woensdag)middag worden zes verschillende workshops gegeven door docenten en leerlingen van het Bernardinuscollege. Iedere docent heeft een leuke maar ook best een pittige les opgezet om jou een mooie middag te bezorgen. Hieronder vind je een schema waarin je kan zien op welke data de workshops gegeven worden. Als je nog verder naar beneden scrolt dan vind je vanzelf meer informatie over de workshops en hoe je kunt inschrijven. Natuurlijk kan je voor elke datum maar 1x inschrijven, maar je mag je wel voor meerdere middagen opgeven! Als jij zorgt dat je zelf bij het Bernardinuscollege komt dan zorgen wij voor ontvangst bij de hoofdingang en een goede plek om je fiets te stallen.
Klik hier als je meer informatie wil over een veilige fietsroute of de buslijnen.
Klik hier als je docent, ouder of verzorger van een geïnteresseerde leerling bent en op zoek bent naar meer informatie. Alvast veel plezier gewenst! Team onderbouw gymnasium

Workshops

 

Woensdag 26 september Woensdag 31 oktober Woensdag 28 november Woensdag 27 februari
Grieks/Latijn (Vol) Grieks/Latijn (Vol)  Grieks/Latijn Grieks/Latijn
Filosofie Filosofie Filosofie Filosofie
Aardrijkskunde (Vol) Toneel (Vol) Toneel (Vol) Engels
Bio/Sport (Vol) Engels (Vol) Bio/Sport (Vol) Biologie
Biologie Biologie (Vol) Biologie Aardrijkskunde
Duits Kunst (Vol) Duits  

De workshops duren van 14:00 uur tot 15:30 uur. De inloop is vanaf 13:30 uur.

Aardrijkskunde - De Euro-straat

 

Aardrijkskunde – De Euro-straat

Stel je eens voor dat alle mensen van de wereld in één straat wonen. Aan het begin van die straat wonen de armste mensen en aan het einde van die straat wonen de rijkste mensen. Zou die straat echt bestaan? Wat zou het interessant zijn om bij al die mensen eens een kijkje in huis te nemen. In deze workshop gaan we zelf een Euro-straat maken en we gaan stiekem bij heel veel mensen een kijkje in de woonkamer nemen. Neem je kleurpotloden mee!!

Biologie - Ontdek (je) zelf!

 

Biologie – Ontdek (je) zelf!

Heb jij de onderzoeker in jezelf al ontdekt? Heb jij je al vaker afgevraagd hoe jij zelf in elkaar zit en hoe jouw lichaam functioneert? Je kunt veel informatie uit boeken halen, maar om echt overtuigd te zijn van hoe alles in elkaar zit kun je het best zelf op onderzoek uit gaan. Als jij benieuwd bent om meer over de werking van je lichaam te weten en liefst doordat je zelf wetenschappelijk bewijs verzamelt, dan is deze mini-les iets voor jou! Je lichaam bevat meer dan 600 spieren. Eéntje daarvan is wel heel bijzonder; het is de spier die ervoor zorgt dat de miljarden cellen in jouw lichaam de stoffen krijgen die ze nodig hebben en dat stoffen die niet (meer) nodig zijn worden weggevoerd. Het gaat om een spier diep in je lichaam: je hart. Je krijgt veel over het hart te zien, te horen en je gaat er zelfs aan meten. Een goede onderzoeker weet namelijk: meten is weten! Aan het eind van de mini-les zullen we afsluiten met een quiz, waarbij je jouw nieuwe kennis kan gebruiken! En voor alle winnaars is er een kleine prijs, waarvan jouw hart misschien wel sneller gaat kloppen …

Biologie/Sport

 

Biologie/Sport

Heb jij ooit al eens meegemaakt dat je biologie les krijgt in een gymles? Of gymonderdelen in een biologie les? Zo nee, dat is het voor jou erg interessant en een uitdaging om te kiezen bij de Athena dag voor de workshop biologie-l.o. Je bent dan aan het goede adres omdat je zowel een mini-les in een klaslokaal krijgt maar ook in een gymzaal. De workshop zal ervoor zorgen dat je meer te weten komt over voeding, vertering en beweging. Wat is het verschil tussen voedingsmiddelen en voedingsstoffen? Daarnaast kom je erachter waaronder voedingsmiddelen kunnen worden onderverdeeld en welke functies voedingsstoffen hebben. Ook ontdek je de volgende casussen d.m.v. eigen ervaringen: – Kun je zodra je een handstand maakt een snoepje eten? – Welke stelsels werken allemaal samen wanneer je gaat bewegen? Tot slot wordt er een klassikale biologische quiz gespeeld inclusief beweging en zal de strijd tussen 2 groepen eindigen met levend 4 op een rij!

Duits - Deutsch macht Spaß

 

Duits – Deutsch macht Spaß

Liebe Schüler der Grundschule / Beste leerlingen van de basisschool,

Wisten jullie dat het Bernardinuscollege op nog geen 11 kilometer afstand ligt van een van de belangrijkste en machtigste landen van de wereld? Natuurlijk weten jullie dat! Voor de leerlingen die nog een beetje twijfelden, we hebben het over Duitsland. Het land van Bier, Wurst, Oktoberfest, Berlin, die Mannschaft, Brandenburger Tor, die Mauer, Angela Merkel, Brezeln, Lederhose, Dirndl, München, Weihnachten en noem maar op! Jullie weten vast en zeker allemaal dat de inwoners van ‘Deutschland’ Deutsch oftewel Duits praten. Veel mensen denken dat de Duitse taal heel moeilijk is, maar dat is helemaal niet zo. Sterker nog; Nederlands en Duits lijken best wel op elkaar! Heb jij zin om alvast eens kennis te maken met deze mooie taal? Twijfel dan niet te lang en schrijf je snel in voor de Workshop Deutsch macht Spaß!

Tot dan / Auf Wiedersehen! 

Filosofie

 

Filosofie

“Het Vuur van Verwondering”. Tijdens de Apollomiddag Filosofie leer je een beetje filosoferen en maak je voor het eerst kennis met wat Filosofie is: Het “Vuur van Verwondering”. Dat betekent durven je te verbazen over iets (verwonderen) en niet bang zijn om te twijfelen. De meeste mensen doen dat niet. Die denken dat ze het wel weten. Sterker nog; ze weten het wel zeker. Bij Filosofie leer je dat heel veel niet zo zeker is als veel mensen denken. Tijdens het programma gaan we in het eerste deel filosoferen door een “magische ring” te gebruiken. Na de pauze wordt het nog leuker en gaan we filosoferen over “liegen”. Durf jij het aan om mee te doen met het “Vuur van Verwondering”? Meld je dan snel aan! Filosofie draagt bij de vlakken waar een bij staat, op bijzondere wijze bij aan de vaardigheden die je nodig hebt voor de 21e eeuw.

Grieks/Latijn

 

Grieks/Latijn

Reizen in, door en via de oudheid. Reizen is van alle tijden. Ook in de oudheid gingen velen via zee of land op pad, soms uit eigen beweging om tijdelijk vrij te zijn van de tredmolen of om een nieuwe horizon te veroveren, maar soms ook gedwongen. De bekendste reizigers uit de oudheid zijn wellicht Odysseus en Aeneas. In deze workshop zul jij jouw eigen reis maken door de wereld van de Grieken en de Romeinen. Zo zul je kennismaken met tal van mythologische figuren, met het Griekse alfabet, met de Latijnse taal en met de manier waarop men in de oudheid dacht over onder andere reizen. Op jouw reis kun je natuurlijk de nodige tegenslagen tegenkomen. Wees dan niet bevreesd, maar denk aan de voor jou wellicht bekende uitdrukking: ‘alle wegen leiden naar Rome’.

Kunst - Met dank aan de Grieken en Romeinen!

 

Kunst – Met dank aan de Grieken en Romeinen

Met dank aan de Grieken en de Romeinen!

De wereld waarin wij nu leven ziet er zo uit mede dankzij de invloed van de Grieken en de Romeinen. Hoewel de Klassieke Oudheid al weer zo’n 2000 jaar achter ons ligt, kom je vandaag de dag nog overal sporen van hun aanwezigheid tegen. Zo is er deze zomer in Heerlen nog een originele Romeinse bakoven uit de grond gehaald!

De kunst van de Klassieke Oudheid is altijd heel belangrijk geweest en vormt nog steeds voor veel kunstenaars en architecten een bron van inspiratie. Zij hebben ons geleerd wat wij goed en mooi mogen vinden. Je mag hen gerust de smaakmakers noemen van onze westerse cultuur!

Op het Bernardinuscollege proberen wij bij het vak Beeldende Vorming onze leerlingen belangrijke kennis en vaardigheden bij te brengen zodat ook zij in staat kunnen zijn om onvergetelijke werkstukken te maken. In de workshop die je op de Athenadagen gaat volgen, kun jij jezelf even als een goddelijk of mythologisch figuur projecteren!

Succes en veel plezier hiermee!

Toneel

 

Toneel

Op het gymnasium van het Bernardinuscollege wordt heel wat af gespeeld. Veel leerlingen vinden toneel spelen namelijk heerlijk! Leerlingen van de toneelcommissie van het gymnasium gaan je helpen om met enkele andere kinderen een toneelstukje over een van de talloze verhalen uit de Grieke of Romeinse mythologie in elkaar te zetten. Een grote doos met attributen staat tot je beschikking. Aan het einde van de middag mag je het op het podium spelen. Voor een volle zaal!

Engels

 

Engels – één taal?

Engels is toch allemaal hetzelfde? Al eens nagedacht of die uitspraak klopt? Hoeveel accenten zijn er eigenlijk en waar komen die vandaan? In deze workshop gaan we samen kijken naar de verschillen, maar ook hoe ze tot stand zijn gekomen. Put your game face on en kijk eens of je kunt ontdekken welk accent waar vandaan komt!

Inschrijven

 

  • Maak hier je keuze
  • Voorafgaand aan de middag krijgt u van ons een mail met praktische informatie. Mocht u deze mail niet ontvangen, kijk dan eens in uw spambox of neem contact op met mj.grond@bernardinuscollege.nl

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider Havo-Atheneum 1 en Havo 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Monique Palmen
Teamleider Atheneum 1 en Atheneum 2, 3
06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Ronald Deumens
Teamleider Gymnasium 1 en Gymnasium 2 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

ACADEMISCHE VAARDIGHEDEN

Bij AcVa, academische vaardigheden bereiden we je voor op een academische opleiding, met methodes, technieken en normen. In samenwerking met anderen leer je goed organiseren, plannen, onderzoeken, communiceren, je standpunt verdedigen, informatie vergaren en je resultaten presenteren.

Een goede academicus of wetenschapper is nieuwsgierig, wil weten hoe iets werkt, denkt kritisch, verzamelt nauwkeurig informatie en reflecteert voortdurend op wat er gebeurt of gebeurd is. Daarvoor moet je goed naar je eigen rol durven kijken, en organiseer je samen met anderen een project. Je leert ook interpreteren: hoe je informatie op een systematische manier duidt, daar conclusies aan verbindt, hoe je het opschrijft en presenteert. Je neemt je verantwoordelijkheid, kunt positieve feedback geven en ook durven ontvangen. Zo wordt een academische werkhouding heel vanzelfsprekend.

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Ronald Deumens
Teamleider 1 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

Debbie Ceiler
Onderwijsdirecteur gymnasium

06 51 83 69 43
d.l.ceiler@bernardinuscollege.nl

Guy de Munck
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06-46216739
geaj.munck@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Monique Palmen
Teamleider 1, 2, 3

06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Jolanda Blanker
Teamleider 4, 5, 6

06 42 48 61 33
Jla.blanker@bernardinuscollege.nl

John Reumkens
Onderwijsdirecteur atheneum

06 14 06 23 87
j.j.reumkens@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider 1, 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Sander Persoon
Teamleider 4, 5

06 51 69 68 51
s.persoon@bernardinuscollege.nl

Peter-Paul Lenssen
Onderwijsdirecteur havo

06 14 06 23 16
ptmp.lenssen@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

PROFIELVERDIEPING

Vanaf 4-havo volg je een van de vier profielen Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Wat kun je daar later allemaal mee? Naast de lessen ontmoet je mensen uit bedrijven of een hogeschool, werk je aan een stageopdracht of volg je een verrijkingsprogramma dat je elders in deze menubalk vindt. Dit is onderdeel van je Loopbaan Oriëntatie Begeleiding, gericht op het hbo. Het mooie is dat je zo ervaart en doet waar je goed in bent en welke vervolgstudie bij jou past, zodat je deze bewust kunt kiezen.

TEA

Vanaf de eerste klas leer je je kwaliteiten kennen in drie ‘stromen’:

  • Technasium waarin techniek en technologie centraal staan
  • Economie & Ondernemen met economie, ondernemen en maatschappij
  • Arts met kunst, talen en cultuur

Je werkt in een project waarin je begint met een onderzoeksvraag en ontwerpt hoe je het project vormgeeft. Vaak zijn het bedrijven die je vragen mee te denken over een oplossing, waardoor je op een boeiende manier verschillende vakken leert die hiermee te maken hebben. Je werkt samen met andere leerlingen dus het is ook belangrijk dat je goed plant en overlegt. Na afloop presenteer je de resultaten.

APOLLO

Apollo is de zoon van oppergod Zeus en Leto, een dochter van de Titanen. Hij is de meest inspirerende god van het Griekse pantheon. Als god van licht, rede en orde belichaamt hij de beschaafde kant van de menselijke natuur en als leider van de negen muzen is hij de beschermer van kunsten en wetenschappen. Omdat hij daarnaast als enige Griekse god zijn eigen naam aan de Romeinen heeft doorgegeven, en dus evenzeer Grieks als Romeins is, hebben wij hem gekozen als beschermheer van ons gymnasium.

BUSINESS SCHOOL

De Bernardinus Business School (BBS) start in klas 4. Gedurende een tweejarig programma gaan jullie in teamverband een eigen bedrijf opgericht, een junior company. Binnen je bedrijf leer je samenwerken, organiseren, presenteren, netwerken. Ook volgen jullie workshops en zijn jullie te gast bij vervolgopleidingen, bedrijven. Tevens bezoeken we plekken in de regio waar ondernemers jullie willen ondersteunen.

CAMBRIDGE

Je kunt vanaf de derde klas op havo of atheneum een internationaal erkend certificaat voor Engels halen, het zogenoemd Cambridge Certificate in Advanced English. Met dit diploma krijg je vrijstelling voor toelatingstoetsen voor het vak Engels op veel internationale opleidingen. Ook op universiteiten in Nederland volg je colleges soms in het Engels.

TECHNASIUM

Welk schooltype ook het best bij jou past, je kunt overal vanaf de start kiezen voor het Technasium. Dat is een werkvorm waarin je samen met anderen aan levensechte opdrachten werkt van bedrijven, waardoor je op een boeiende manier de standaard vakken krijgt. Bovendien leer je zo goed hoe je later samenwerkt: door goed met elkaar te overleggen, je mening te vormen en samen te organiseren, oplossingen te vinden en deze te presenteren. Tijdens de lessen Onderzoek en Ontwerpen (O&O) kruip je in de huid van een architect, ecoloog, ingenieur of medisch specialist.

DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

SOCIAL MEDIA