Kindermishandeling / huiselijk geweld
Kindermishandeling is elke vorm van, voor de minderjarige, bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige in een relatie van afhankelijkheid of van onvrijheid staat, actief of passief, opdringen waardoor ernstige schade wordt berokkend of dreigt te worden berokkend aan de minderjarige in de vorm van fysiek of psychisch letsel. (Wet op de jeugdzorg, 2005)
Op school hebben we aandachtsfunctionarissen kindermishandeling. Dit is de contactpersoon binnen de organisatie die deskundig is op het gebied van kindermishandeling / huiselijk geweld en die goed op de hoogte is van de meldcode. Zijn/haar taken bestaan uit het personeel ondersteunen/begeleiden/adviseren bij het omgaan met zorgsignalen. Wanneer in de praktijk het vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld gesignaleerd wordt, pakt de functionaris dit verder op. Het onderhouden van contacten met externe organisaties is daar ook een onderdeel van.
Meldcode
Op de Scholen van het Bernardinuscollege werken de Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling met de meldcode. Dat wil zeggen:
- als een professional op school signalen opvangt van huiselijk geweld of kindermishandeling, wordt hem/haar gevraagd deze signalen in kaart te brengen. Deze signalen, maar ook de daaropvolgende gesprekken en de uitkomsten hiervan, worden vastgelegd volgens een protocol.
- Om de signalen die in kaart zijn gebracht goed te duiden, is overleg met een deskundige collega noodzakelijk (intern of extern, denk aan Veilig Thuis of een geneeskundige).
- Na consultatie vindt er zo snel mogelijk een gesprek met de leerling en/of de ouder(s)/verzorger(s) plaats om de signalen te bespreken. Wanneer de vermoedens worden weggenomen, zijn vervolgstappen niet nodig. Als het kind in kwestie minderjarig is, kunnen in verband met de veiligheid van de leerling, oudergesprekken in overleg, ook op een later tijdstip plaatsvinden.
- Er vindt, naar aanleiding van de vergaarde informatie, een inschatting plaats van de ernst van de situatie, al dan niet met een risicotaxatie-instrument. Bij twijfel kan advies worden gevraagd bij Veilig Thuis.
- Er wordt, al dan niet ondersteund door deskundigen, besloten om melding te doen als ouders niet (vrijwillig) meewerken, niet in de gelegenheid zijn om medewerking te verlenen of niet in de gelegenheid zijn hulp/ondersteuning te organiseren.
Aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling / Huiselijk geweld Bernardinuscollege
B.M.A.J. van Goethem
zorgcoördinator bmaj.goethem@bernardinuscollege.nl
M.L.A.M. Lousberg
Antipest-coördinator mlam.lousberg@bernardinuscollege.nl