Van Imme Smits, leerling van atheneum 6, ontvingen wij de volgende sfeerimpressie:
Afgelopen woensdag zijn de havo 5, atheneum 6 en gymnasium 6 Kunst Algemeen klassen naar Amsterdam geweest. Daar waren ze niet zomaar! We hebben hier rondleidingen gevolgd en de pareltjes van de Nederlandse musea bezocht. Als eerste hebben we een rondleiding gekregen door het prachtige gebouw van de nationale opera en het nationale ballet. Dit was ontzettend interessant. We kregen een kijkje achter de coulissen. Als je naar een voorstelling gaat dan sta je er niet bij stil wat voor ongelooflijk veel werk er voorafgaat aan één voorstelling! Wat dacht je van de pruiken? Welke kleur schoenen? Hoe scheef moet het bed op het toneel staan? Niet alleen de kleine zaken maar natuurlijk ook de grote (niet automatisch de “belangrijkste”!) die ertoe doen, waar aandacht aan moeten worden besteed. We mochten kijken in de kamer van de hoofdontwerper van de kostuums en we mochten stiekem gluren naar de training van de (inter)nationale dansers die ontzettend geconcentreerd waren, daarom liepen we ook weer snel door. Op het toneel zelf waren er al allerlei klussers bezig met het opbouwen van het decor van de volgende voorstelling die er zou plaatsvinden: “Girls of the golden west”. Iedereen stond perplex door het gegeven dat het toneel ontzettend hoog en breed was! Kort samengevat: het was een verrassende, leuke en gezellige rondleiding!
Later die middag hadden we de rondleiding door het Stedelijk museum. We gingen kijken naar de expositie genaamd “Stedelijke Base”. Er was een aantal leerlingen die niet veel met moderne kunst hadden, dus het was de vraag of hun mening daarover die middag zou veranderen. De groep werd opgedeeld in verschillende groepen, de ene groep begon ook weer met een splitsing, het was namelijk de bedoeling dat een deel van de groep de voorstelling van een schilderij ging benoemen, de andere helft van de groep stond met de rug tegen schilderij en moest gaan tekenen wat de andere helft van de groep ging benoemen. Het schilderij was van Philip Guston genaamd ‘Painting, Smoking, Eating’. Dit was een hele leuke en grappige opdracht omdat je natuurlijk benieuwd was wat de ander zou tekenen d.m.v. van jouw aanwijzingen.
Daarna liepen we verder door de expositie en we moesten in tweetallen een schilderij uitzoeken die we of heel lelijk vonden of waarvan we meer wilden weten. Uiteindelijk was het allemaal zo interessant en leuk waardoor de tijd voorbij vloog en we een paar uur later weer in de bus richting Heerlen zaten. Het was een hele leuke en leerzame dag.
En wat betreft die leerlingen die sceptisch waren over moderne kunst? Die zitten nu nog steeds gevangen in de “Cathedra” van Barnett Newman.