Heerlen, 17 april 2020

Beste leerling, ouder(s)/verzorger(s),

Vakantiegroet

Wij zijn vijf weken onderweg in de ‘slimme lockdown’ in Nederland. Wat eerst alleen maar vreemd voelde krijgt nu al iets ‘gewoons’. Iedereen heeft veel meegemaakt; hoe gaat dat thuis studeren lopen? Wanneer vinden de afsluitende schoolexamens plaats? Hoe voelt het om steeds thuis te zijn, vrienden en vriendinnen, leraren op afstand, de hele dag met het gezin samen zijn en toch de regelmaat van de dag behouden. Er zijn in de afgelopen weken al veel oplossingen bedacht. In de gesprekken met leerlingen, ouders, studiecoaches, mentoren en docenten komt steevast ter sprake dat het went, dat het niet leuk is, dat het soms niet goed voelt én soms wel, dat wij zorgen hebben en dat wij uitzien naar het moment dat wij elkaar weer ‘live’ ontmoeten.

Wij staan op de drempel van de ‘meivakantie’, normaliter een tijd om uit te vliegen, nu meer een tijd om te ontspannen op het balkon of in de achtertuin, een spelletje te spelen in het gezin, te genieten van de zon, een boek te lezen of te herlezen en muziek te luisteren. Psychologen geven aan dat deze schijnbaar eenvoudige activiteiten op dit moment de ankers zijn van ons dagelijkse functioneren en dat wij ons hiermee door deze crisis heen slepen.

In deze laatste Updatebrief voor de vakantie staat een ontwapend mooie schets van onze gastvrouw/receptioniste Germa van Loon die vanuit thuis de steun en toeverlaat blijft voor velen, leerlingen en medewerkers. Ontzettend trots zijn wij op de redactie van ons schoolblad Binden & Bouwen, onder leiding van Fleur Smits, die tijdens de drukke weken een prachtig nummer van ons schoolblad heeft gemaakt geheel van de geest van de traditie van het schoolblad. Voorbeeld: toen Nederland bezet werd in de jaren veertig van de vorige eeuw maakte de redactie van Binden & Bouwen de mooiste nummers met een rood, wit blauw lintje tegen de verdrukking in. Zonder een exacte parallel te willen suggereren verdienen de leden van de redactie lof dat zij in deze Coronacrisis zo’n mooie editie hebben gerealiseerd. Lezen maar, verhalen, recepten, leuke quotes, zittend in de tuin met een lekker drankje in de komende week. Wij wensen jullie allen een ontspannen meivakantie toe!

De nieuwste editie van Binden &Bouwen, leesplezier voor in de vakantie

Hallo iedereen!

Vandaag komt de nieuwe editie van de schoolkrant Binden & Bouwen uit! Het is alweer de tweede uitgave van dit schooljaar. Ondanks deze gekke tijden, hopen we dat iedereen gezond en wel is. Als je je tijdens de quarantaine niet wilt vervelen, kun je natuurlijk de Binden&Bouwen lezen! Deze keer met onder andere gezonde receptjes en woordzoekers, maar ook wat pittigere stukken. Veel leesplezier!

Namens de hele redactie van Binden & Bouwen, Fleur Smits

Ook een receptioniste werkt vanuit thuis…

Sinds woensdag 18 maart werk ik thuis. De telefoon is doorgeschakeld en de keukentafel is omgetoverd in een kantoortafel. Maar wat een vreemde situatie,  geen collega’s om mij heen en wat een stilte…geen leerlingen aan mijn keukentafel. Grote en kleine Bernardijnen wat mis ik jullie!

Maar alles gaat door, het online lesgeven wordt in werking gesteld en het kernteam van de school werkt keihard door. Wat een goed team, van een afstand krijg ik toch nog veel dingen mee, geweldig!
Mijn directe collega’s van het roosterbureau en leerlingenadministratie werken nog op school en deels thuis, ook voor hen een dikke pluim! Ook mijn collega Cecil werkt nog op locatie, zij verzorgt de post en wij houden dagelijks contact over het verzuimbeleid.
De docenten werken er hard aan om de lessen door te laten gaan, in zeer korte tijd geven ze onze leerlingen online les, mijn complimenten!

Onze eindexamenkandidaten zijn afgelopen maandag goed voorbereid begonnen aan hun eindexamens. Wij wensen hen heel veel succes!
Het werk van de receptioniste gaat gewoon door al is het dan van een afstand, de aanwezigheid moet gecontroleerd worden. Wat zijn wij trots op onze leerlingen en hun ouders.
De contacten met hen zijn open en eerlijk. De antwoorden op de vraag ‘waarom ben je niet aanwezig in de online-les’ lopen uiteen. Van niet kunnen inloggen, te vroeg uit teams gestapt, verslapen, dacht dat ik al meivakantie had, vergist in de tijd, nog even op de trampoline, tijd vergeten, niet goed geslapen etc. De leuke band met onze leerlingen groeit alleen maar. Daarom zijn wij trots op onze school! Ook in deze corona-tijd blijkt weer dat wij fijne leerlingen hebben die hard aan het werk zijn. Lang leve het digitale tijdperk.
Ondanks de verdrietige periode waarin wij verkeren doen jullie het goed!

Een muzikale succes-wens hebben jullie verdiend. Collega’s spraken mooie berichten in en Wiel Hamers maakte er mooie fragmenten van. Vrijdag 10 april konden jullie het muziekfragment voor onze eindexamenleerlingen horen via ons facebook en onze website.
Vrijdag 17 april begint onze meivakantie en is het MP3-fragment voor jullie kanjers ook te horen. Open jullie mail of luister via facebook naar de welgemeende wensen! Jullie hebben het verdiend en nogmaals wat zijn wij trots op jullie.

Klik hier om je aan te melden bij het Bernardinuscollege

OLYMPIADES

Op het Bernardinuscollege willen we dat leerlingen optimaal voorbereid zijn op het vervolgonderwijs en leerlingen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. We willen ons als school niet neerleggen bij het niveau van de goede middelmaat maar juist de leerlingen stimuleren optimaal te presteren zoals in de nieuwe missie en visie van het Bernardinuscollege beschreven wordt. Deelname aan de Olympiades kan de leerlingen uitdagen om op een hoger niveau te presteren. Leerlingen die aan tweede rondes hebben deelgenomen laten weten nu echt uitgedaagd te worden. Als ze doordringen tot de landelijke finales gaan hun ogen echt open wat ze eigenlijk al beheersen en wat allemaal mogelijk is. Een leerling die vorig jaar 5e werd bij de landelijke finale gaf bv aan dat ze nu tijdens haar propedeuse Natuurkunde ook al tweedejaars vakken Scheikunde mag volgen als minor omdat ze deel heeft genomen aan de finale van de scheikunde olympiade. Dat zegt genoeg denken wij over het niveau dat onze leerlingen op deze manier kunnen bereiken. En daar doen we het toch allemaal voor …..

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider Havo-Atheneum 1 en Havo 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Monique Palmen
Teamleider Atheneum 1 en Atheneum 2, 3
06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Ronald Deumens
Teamleider Gymnasium 1 en Gymnasium 2 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

ACADEMISCHE VAARDIGHEDEN

Bij AcVa, academische vaardigheden bereiden we je voor op een academische opleiding, met methodes, technieken en normen. In samenwerking met anderen leer je goed organiseren, plannen, onderzoeken, communiceren, je standpunt verdedigen, informatie vergaren en je resultaten presenteren.

Een goede academicus of wetenschapper is nieuwsgierig, wil weten hoe iets werkt, denkt kritisch, verzamelt nauwkeurig informatie en reflecteert voortdurend op wat er gebeurt of gebeurd is. Daarvoor moet je goed naar je eigen rol durven kijken, en organiseer je samen met anderen een project. Je leert ook interpreteren: hoe je informatie op een systematische manier duidt, daar conclusies aan verbindt, hoe je het opschrijft en presenteert. Je neemt je verantwoordelijkheid, kunt positieve feedback geven en ook durven ontvangen. Zo wordt een academische werkhouding heel vanzelfsprekend.

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Ronald Deumens
Teamleider 1 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

Debbie Ceiler
Onderwijsdirecteur gymnasium

06 51 83 69 43
d.l.ceiler@bernardinuscollege.nl

Guy de Munck
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06-46216739
geaj.munck@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Monique Palmen
Teamleider 1, 2, 3

06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Jolanda Blanker
Teamleider 4, 5, 6

06 42 48 61 33
Jla.blanker@bernardinuscollege.nl

John Reumkens
Onderwijsdirecteur atheneum

06 14 06 23 87
j.j.reumkens@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider 1, 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Sander Persoon
Teamleider 4, 5

06 51 69 68 51
s.persoon@bernardinuscollege.nl

Peter-Paul Lenssen
Onderwijsdirecteur havo

06 14 06 23 16
ptmp.lenssen@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

PROFIELVERDIEPING

Vanaf 4-havo volg je een van de vier profielen Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Wat kun je daar later allemaal mee? Naast de lessen ontmoet je mensen uit bedrijven of een hogeschool, werk je aan een stageopdracht of volg je een verrijkingsprogramma dat je elders in deze menubalk vindt. Dit is onderdeel van je Loopbaan Oriëntatie Begeleiding, gericht op het hbo. Het mooie is dat je zo ervaart en doet waar je goed in bent en welke vervolgstudie bij jou past, zodat je deze bewust kunt kiezen.

TEA

Vanaf de eerste klas leer je je kwaliteiten kennen in drie ‘stromen’:

  • Technasium waarin techniek en technologie centraal staan
  • Economie & Ondernemen met economie, ondernemen en maatschappij
  • Arts met kunst, talen en cultuur

Je werkt in een project waarin je begint met een onderzoeksvraag en ontwerpt hoe je het project vormgeeft. Vaak zijn het bedrijven die je vragen mee te denken over een oplossing, waardoor je op een boeiende manier verschillende vakken leert die hiermee te maken hebben. Je werkt samen met andere leerlingen dus het is ook belangrijk dat je goed plant en overlegt. Na afloop presenteer je de resultaten.

APOLLO

Apollo is de zoon van oppergod Zeus en Leto, een dochter van de Titanen. Hij is de meest inspirerende god van het Griekse pantheon. Als god van licht, rede en orde belichaamt hij de beschaafde kant van de menselijke natuur en als leider van de negen muzen is hij de beschermer van kunsten en wetenschappen. Omdat hij daarnaast als enige Griekse god zijn eigen naam aan de Romeinen heeft doorgegeven, en dus evenzeer Grieks als Romeins is, hebben wij hem gekozen als beschermheer van ons gymnasium.

BUSINESS SCHOOL

De Bernardinus Business School (BBS) start in klas 4. Gedurende een tweejarig programma gaan jullie in teamverband een eigen bedrijf opgericht, een junior company. Binnen je bedrijf leer je samenwerken, organiseren, presenteren, netwerken. Ook volgen jullie workshops en zijn jullie te gast bij vervolgopleidingen, bedrijven. Tevens bezoeken we plekken in de regio waar ondernemers jullie willen ondersteunen.

CAMBRIDGE

Je kunt vanaf de derde klas op havo of atheneum een internationaal erkend certificaat voor Engels halen, het zogenoemd Cambridge Certificate in Advanced English. Met dit diploma krijg je vrijstelling voor toelatingstoetsen voor het vak Engels op veel internationale opleidingen. Ook op universiteiten in Nederland volg je colleges soms in het Engels.

TECHNASIUM

Welk schooltype ook het best bij jou past, je kunt overal vanaf de start kiezen voor het Technasium. Dat is een werkvorm waarin je samen met anderen aan levensechte opdrachten werkt van bedrijven, waardoor je op een boeiende manier de standaard vakken krijgt. Bovendien leer je zo goed hoe je later samenwerkt: door goed met elkaar te overleggen, je mening te vormen en samen te organiseren, oplossingen te vinden en deze te presenteren. Tijdens de lessen Onderzoek en Ontwerpen (O&O) kruip je in de huid van een architect, ecoloog, ingenieur of medisch specialist.

DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

SOCIAL MEDIA