Nieuwe leerlingen/zij-instromers

Open dag

Nieuws en info

Bezoek minister Hoekstra aan Bernardinus in de landelijke pers.

Op maandag 10 december heeft de Minister van Financiën Wobke Hoeksta een gastles economie ge-geven aan de leerlingen van havo 31 over het onderwerp ‘Wijzer in geldzaken’.
De leerlingen hebben gewerkt met de digitale app Lesson Up. De minister heeft vragen gesteld over de besteding van het zakgeld, de bijbaantjes van de leerlingen, maar ook is er gesproken over de Brexit en de mogelijke gevolgen voor de Nederlandse economie.
De leerlingen van havo 31 hadden zich goed voorbereid met hun docent Rutger Delnoij. Het was mooi om te zien dat de deelname van de leerlingen steeds intensiever werd naarmate de les vorderde. Sa-mir en Megan hebben de minister een boek over de school aangeboden en er werd tenslotte een groepsfoto gemaakt met de minister.
Zie de bijlagen uit de landelijke pers voor meer informatie.

Downloaden (PDF, 4.72MB)

Downloaden (PDF, 1.51MB)

Downloaden (PDF, 654KB)

Ervaar het Bernardinuscollege

Het Bernardinuscollege stelt zich voor

Het Bernardinuscollege kent een lange traditie op het gebied van de vorming van jonge mensen op intellectueel, cultureel en maatschappelijk gebied waarbij leerlingen aangemoedigd en uitgedaagd worden om hun kwaliteiten te ontwikkelen. In onze huidige steeds sneller veranderende maatschappij zijn creativiteit, inlevingsvermogen en de durf om het onbekende tegemoet te treden belangrijke vereisten; dit zijn dan ook onmisbare onderdelen van ons onderwijs.

Ieder kind heeft kwaliteiten die wij tot bloei willen laten komen, daarom houden wij rekening met de verschillen tussen kinderen. Het geven van kansen aan de leerlingen en leveren van maatwerk vinden wij dan ook belangrijk om zo te voldoen aan de behoeften van onze leerlingen en om hen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun leven.

De brugklassen van het Bernardinuscollege

Wij hebben drie brugklassen:

Havo/Atheneum 1

Heb jij een vmbo-t/havoadvies, havoadvies of havo-/vwo-advies, dan kun je starten in onze brugklas havo/atheneum. In deze brugklas wordt op havoniveau lesgegeven en na de brugklas is het mogelijk om naar havo 2 en 3 of atheneum 2 en 3 te gaan.

Atheneum 1

Heb jij een havo/vwo-advies of een vwo-advies, dan kun je starten in onze brugklas atheneum. In deze brugklas wordt op vwo-niveau lesgegeven en na de brugklas is het mogelijk om naar atheneum 2 en 3 of naar havo 2 en 3 te gaan.

Gymnasium 1

Ben jij een zelfstandige leerling met een vwo-advies die zich thuis voelt in het gymnasiumprofiel, waarbij naast de klassieke talen verrijkend en verdiepend leren centraal staat, dan is de gymnasiumbrugklas iets voor jou. Na de brugklas kun je naar gymnasium 2 en 3 of atheneum 2 en 3.

Technasium

Zowel op havo, atheneum als gymnasium kun je kiezen voor het technasium. In de brugklas volg je dan extra het vak Onderzoeken & Ontwerpen in plaats van de vakken natuurkunde en beeldende vorming. Je krijgt van een bedrijf een opdracht of vraagstuk voorgelegd waar je je een bepaalde tijd mee bezig gaat houden. Hierbij is het belangrijk dat je samenwerkt en gebruik maakt van elkaars kwaliteiten om zo tot een oplossing of product te komen voor de opdrachtgever.

Het advies van de basisschool

Het advies van de basisschool is leidend bij de plaatsing in de brugklas. In de afgelopen jaren is gebleken dat het advies van de basisschool een prima basis vormt. De contactpersoon van het Bernardinuscollege heeft altijd overleg met je leerkracht om jou zo al wat beter te leren kennen.

 Kansen en maatwerk

Wij geven kansen aan onze leerlingen en leveren maatwerk om zo de eerste twee leerjaren te gebruiken om jou optimaal te laten ontwikkelen. De mogelijkheid is aanwezig dat je beschikt over meer of hogere begaafdheden.

Door middel van maatwerk realiseren wij een leerroute die past bij jou. Een voorbeeld hiervan is een leerling op havo 3 die het vak wiskunde volgt op vwo-niveau, een atheneumleerling die een aantal vakken op 4 atheneum en een aantal op 5 atheneum volgt en een havoleerling die in de vijfde klas het vak Engels op vwo-niveau zal afsluiten.

Het kind op zijn plek

Vanaf de tweede, uiterlijk de derde klas volg je het onderwijs waar je hoogstwaarschijnlijk je diploma gaat behalen: havo, atheneum of gymnasium. Daarbij is het mogelijk om meerdere vakken op een hoger niveau te volgen en af te sluiten.

De relatie met het kind, de ouders en de basisschool

De contactpersoon van het Bernardinuscollege voert na aanmelding het zogenaamde ‘warme overdrachtsgesprek’, met de leerkracht(en) van de basisschool en mogelijk met jou en je ouders. Als er onderwerpen rondom jou besproken moeten worden waarbij een expert van binnen of buiten de school nodig is (bijvoorbeeld in verband met meer-hoogbegaafdheid, dyslexie etc.), dan nodigt de contactpersoon deze expert uit om met elkaar te spreken voor de start van het schooljaar.

Alle leerlingen van groep 8 en hun ouders, die aangemeld worden bij het Bernardinuscollege worden uitgenodigd voor een ‘welkomstgesprek’ op school om kennis te maken.

Daarnaast is er een ‘kennismakingsmiddag’ met je mentor en je nieuwe klas voor de zomervakantie, zodat je je snel op je gemak voelt en dat je je klas en mentor vlug leert kennen.

In de brugklas start je met twee introductiedagen in het nieuwe schooljaar. Tijdens deze introductiedagen leer je je klas, je mentor en de school goed kennen door verschillende, leuke activiteiten.

In de eerste klas heb je een mentoruur waarin je allerlei zaken bespreekt met de mentor. Daarnaast heb je in het begin van het schooljaar een paar studielessen waarin je tips krijgt over hoe je je studie aan kunt pakken. Samen met de mentor kijk je bijvoorbeeld naar hoe je moet leren bij verschillende vakken, naar wat jouw leerstijl is en hoe je moet plannen.

Onze teamleiders

Hebben jij of je ouders nog vragen of willen jullie meer informatie, dan horen wij dat graag! Jullie kunnen contact opnemen met één van onze teamleiders door te bellen of een mailtje te sturen.

Mariet Oosterbaan
Teamleider brugklas havo-atheneum 1 en havo 2,3
06 43 02 90 10
meac.oosterbaan@bernardinuscollege.nl

Monique Palmen
Teamleider brugklas atheneum 1 en atheneum 2,3
06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

 Ronald Deumens
Teamleider brugklas gymnasium 1 en gymnasium 2 t/m 6
06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs wordt door leerlingen en ouders als groot er varen. Onderstaande links bevatten informatie over de overstap en de brugklas.

Naar de brugklas: wie kiest de school?

Start brugklas

Schoolmania

Bang voor de brugklas

Brugklas: wat kan ECHT niet?

Naar het middelbaar onderwijs

Help, mijn kind gaat naar de brugklas! Zes overlevingstips

Infoavonden & Open dag 2019

Informatieavonden

  • Dinsdag 15 januari en donderdag 17 januari 2019
  • Zaterdag 9 februari 2019 Open Dag

Open dag
Tijdens de open dag op zaterdag 9 februari 2019 bepaal je zelf waar je meer van wilt weten. Van 10.00 tot 14.00 uur kun je proeflessen volgen, een rondleiding krijgen, genieten van muziek en presentaties, speeddaten met leerlingen en antwoorden krijgen op de infomarkt. Je ouders kunnen ook hun eigen programma kiezen.
’s Avonds mag je naar het feestelijke Muggenbal voor de groepen 7 en 8 en onze huidige brugklassers.

Welkom in de brugklas

Onze scholen bieden drie eerste klassen:

Havo/atheneum 1
Deze brugklas is voor jongeren met een vmbo-t- of havoadvies die zich willen inzetten voor een havodiploma. En natuurlijk ook voor leerlingen met duidelijke havo- en mogelijk atheneumkwaliteiten. Je vindt het leuk om denken en doen te combineren als je leert. Docenten en je mentor begeleiden je hierbij. Na het eerste jaar kies je voor havo 2 of atheneum 2.
Atheneum 1
Deze brugklas is voor jongeren met een vwo-, atheneum- of havo-/atheneumadvies. Je bent een doorzetter, denkt kritisch en analytisch. Je kunt goed leren en past de stof dan praktisch toe. Daarbij ben je sociaal en kun je ook goed samenwerken. Na deze brugklas ga je naar atheneum 2 of havo 2.
Gymnasium 1
Vanaf dag één excelleer je in je persoonlijke leerroute op basis van wat je kunt en wat je wilt. Op het gymnasium leer en denk je zelfstandig, vorm en deel je je mening, ga je het gesprek aan met de docent, toon je initiatief om samen te werken en ben je flexibel. Je volgt het verrijkende Athena- en het Cambridge-programma en kiest eventueel extra vakken. Uitdagend onderwijs, want je begrijpt dat dit je een stevige start geeft van je vervolgstudie en later je werk.

Mini ABC

Teamleiders

Mariet Oosterbaan

Mariet Oosterbaan

Teamleider brugklas Havo-Atheneum 1 en Havo 2, 3

meac.oosterbaan@bernardinuscollege.nl

06-43029010

Monique Palmen

Monique Palmen

Teamleider brugklas Atheneum 1 en Atheneum 2, 3

mpw.palmen@bernardinuscollege.nl
06 14 06 23 13

Ronald Deumens

Ronald Deumens

Teamleider Gymnasium 1 en Gymnasium 2 t/m 6

r.deumens@bernardinuscollege.nl
06 43 02 90 11

OLYMPIADES

Op het Bernardinuscollege willen we dat leerlingen optimaal voorbereid zijn op het vervolgonderwijs en leerlingen stimuleren hun talenten te ontwikkelen. We willen ons als school niet neerleggen bij het niveau van de goede middelmaat maar juist de leerlingen stimuleren optimaal te presteren zoals in de nieuwe missie en visie van het Bernardinuscollege beschreven wordt. Deelname aan de Olympiades kan de leerlingen uitdagen om op een hoger niveau te presteren. Leerlingen die aan tweede rondes hebben deelgenomen laten weten nu echt uitgedaagd te worden. Als ze doordringen tot de landelijke finales gaan hun ogen echt open wat ze eigenlijk al beheersen en wat allemaal mogelijk is. Een leerling die vorig jaar 5e werd bij de landelijke finale gaf bv aan dat ze nu tijdens haar propedeuse Natuurkunde ook al tweedejaars vakken Scheikunde mag volgen als minor omdat ze deel heeft genomen aan de finale van de scheikunde olympiade. Dat zegt genoeg denken wij over het niveau dat onze leerlingen op deze manier kunnen bereiken. En daar doen we het toch allemaal voor …..

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider Havo-Atheneum 1 en Havo 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Monique Palmen
Teamleider Atheneum 1 en Atheneum 2, 3
06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Ronald Deumens
Teamleider Gymnasium 1 en Gymnasium 2 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

ACADEMISCHE VAARDIGHEDEN

Bij AcVa, academische vaardigheden bereiden we je voor op een academische opleiding, met methodes, technieken en normen. In samenwerking met anderen leer je goed organiseren, plannen, onderzoeken, communiceren, je standpunt verdedigen, informatie vergaren en je resultaten presenteren.

Een goede academicus of wetenschapper is nieuwsgierig, wil weten hoe iets werkt, denkt kritisch, verzamelt nauwkeurig informatie en reflecteert voortdurend op wat er gebeurt of gebeurd is. Daarvoor moet je goed naar je eigen rol durven kijken, en organiseer je samen met anderen een project. Je leert ook interpreteren: hoe je informatie op een systematische manier duidt, daar conclusies aan verbindt, hoe je het opschrijft en presenteert. Je neemt je verantwoordelijkheid, kunt positieve feedback geven en ook durven ontvangen. Zo wordt een academische werkhouding heel vanzelfsprekend.

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Ronald Deumens
Teamleider 1 t/m 6

06 43 02 90 11
r.deumens@bernardinuscollege.nl

Debbie Ceiler
Onderwijsdirecteur gymnasium

06 51 83 69 43
d.l.ceiler@bernardinuscollege.nl

Guy de Munck
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06-46216739
geaj.munck@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Monique Palmen
Teamleider 1, 2, 3

06 14 06 23 13
mpw.palmen@bernardinuscollege.nl

Jolanda Blanker
Teamleider 4, 5, 6

06 42 48 61 33
Jla.blanker@bernardinuscollege.nl

John Reumkens
Onderwijsdirecteur atheneum

06 14 06 23 87
j.j.reumkens@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

CONTACTPERSONEN

Patrick Bus
Teamleider 1, 2, 3

06 43 02 90 10
pja.bus@bernardinuscollege.nl

Sander Persoon
Teamleider 4, 5

06 51 69 68 51
s.persoon@bernardinuscollege.nl

Peter-Paul Lenssen
Onderwijsdirecteur havo

06 14 06 23 16
ptmp.lenssen@bernardinuscollege.nl

Michiel Maas
Rector van de scholen van het Bernardinuscollege

06 14 43 00 50
mthm.maas@bernardinuscollege.nl

SOCIAL MEDIA

PROFIELVERDIEPING

Vanaf 4-havo volg je een van de vier profielen Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid en Natuur en Techniek. Wat kun je daar later allemaal mee? Naast de lessen ontmoet je mensen uit bedrijven of een hogeschool, werk je aan een stageopdracht of volg je een verrijkingsprogramma dat je elders in deze menubalk vindt. Dit is onderdeel van je Loopbaan Oriëntatie Begeleiding, gericht op het hbo. Het mooie is dat je zo ervaart en doet waar je goed in bent en welke vervolgstudie bij jou past, zodat je deze bewust kunt kiezen.

TEA

Vanaf de eerste klas leer je je kwaliteiten kennen in drie ‘stromen’:

  • Technasium waarin techniek en technologie centraal staan
  • Economie & Ondernemen met economie, ondernemen en maatschappij
  • Arts met kunst, talen en cultuur

Je werkt in een project waarin je begint met een onderzoeksvraag en ontwerpt hoe je het project vormgeeft. Vaak zijn het bedrijven die je vragen mee te denken over een oplossing, waardoor je op een boeiende manier verschillende vakken leert die hiermee te maken hebben. Je werkt samen met andere leerlingen dus het is ook belangrijk dat je goed plant en overlegt. Na afloop presenteer je de resultaten.

APOLLO

Apollo is de zoon van oppergod Zeus en Leto, een dochter van de Titanen. Hij is de meest inspirerende god van het Griekse pantheon. Als god van licht, rede en orde belichaamt hij de beschaafde kant van de menselijke natuur en als leider van de negen muzen is hij de beschermer van kunsten en wetenschappen. Omdat hij daarnaast als enige Griekse god zijn eigen naam aan de Romeinen heeft doorgegeven, en dus evenzeer Grieks als Romeins is, hebben wij hem gekozen als beschermheer van ons gymnasium.

BUSINESS SCHOOL

De Bernardinus Business School (BBS) start in klas 4. Gedurende een tweejarig programma gaan jullie in teamverband een eigen bedrijf opgericht, een junior company. Binnen je bedrijf leer je samenwerken, organiseren, presenteren, netwerken. Ook volgen jullie workshops en zijn jullie te gast bij vervolgopleidingen, bedrijven. Tevens bezoeken we plekken in de regio waar ondernemers jullie willen ondersteunen.

CAMBRIDGE

Je kunt vanaf de derde klas op havo of atheneum een internationaal erkend certificaat voor Engels halen, het zogenoemd Cambridge Certificate in Advanced English. Met dit diploma krijg je vrijstelling voor toelatingstoetsen voor het vak Engels op veel internationale opleidingen. Ook op universiteiten in Nederland volg je colleges soms in het Engels.

TECHNASIUM

Welk schooltype ook het best bij jou past, je kunt overal vanaf de start kiezen voor het Technasium. Dat is een werkvorm waarin je samen met anderen aan levensechte opdrachten werkt van bedrijven, waardoor je op een boeiende manier de standaard vakken krijgt. Bovendien leer je zo goed hoe je later samenwerkt: door goed met elkaar te overleggen, je mening te vormen en samen te organiseren, oplossingen te vinden en deze te presenteren. Tijdens de lessen Onderzoek en Ontwerpen (O&O) kruip je in de huid van een architect, ecoloog, ingenieur of medisch specialist.

DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR
DIRECT NAAR

CONTACT

ADRESGEGEGEVENS

Bernardinuscollege
Akerstraat 95
6417 BK Heerlen

tel.: 045-5740150
e-mail: post@bernardinuscollege.nl
IBAN: NL02INGB066 07 32 750

SOCIAL MEDIA